V Šarišskom múzeu v Bardejove otvorili reinštalovanú expozíciu ikon

01.05.2005 Celý región

Reinštalovanú stálu expozíciu Ikony otvorili 29. apríla v Šarišskom múzeu (ŠM)v Bardejove. Ide o jedinú ucelenú muzeálne prezentovanú špecializovanú zbierku ...
Reinštalovanú stálu expozíciu Ikony otvorili 29. apríla v Šarišskom múzeu (ŠM)v Bardejove. Ide o jedinú ucelenú muzeálne prezentovanú špecializovanú zbierku sakrálnych obrazov na Slovensku.

\"Naša reinštalovaná expozícia má predovšetkým pomôcť rozvoju turistického ruchu, \" konštatoval v rozhovore autor scenára reinštalovanej expozície a riaditeľ ŠM František Gutek. V porovnaní s predchádzajúcou, ktorá bola prístupná verejnosti od roku 1990, je nová bohatšia o 55 nových obrazov a dovedna zhromažďuje 240 kusov. Gutekovou ambíciou bolo ukázať \"návštevníkovi rozsah ikonopisnej tvorby na východnom Slovensku a zároveň postupnú premenu pravej ikony na akýsi svätý obrázok západného umenia v priebehu stáročí - od 16. až prakticky do konca 19. storočia\". V tomto zmysle ideová koncepcia sa nemenila.
Novozaradené diela reštaurovalo ŠM vo vlastnej réžii a vo vlastnej reštaurátorskej dielni, ktorej vedúcim je Pavol Tarasovič. Niektoré ikony boli opravené aj externými reštaurátormi ako sú akademickí maliari Mária Bidelnicová a Ľubomír Cap. Reinštalovaná expozícia je aj priestorovo väčšia ako jej predchodkyňa.
Zbierku ikon ŠM rozšírilo vďaka nákupom a novým zberom v gréckokatolíckych pravoslávnych chrámoch východného Slovenska. Najcennejším novým prírastkom je kompletný originálny ikonostas z roku 1873 z gréckokatolíckeho kostola sv. Michala z obce Borov v okrese Medzilaborce. Jeho autor nie je známy, podľa Guteka pravdepodobne je dielom rodiny Bogdanskich, ktorí v tom čase vytvorili väčšinu ikon v tomto regióne.
Návštevníci môžu vidieť aj ďalšie dva kompletne originálne ikonostasy - z obcí Mikulášová a Zboj, ktoré už boli vystavované. Podobne sa verejnosti opäť predstavuje vôbec najstaršia datovaná ikona na Slovensku pod názvom Kristus Pantokrator z roku 1608, ktorej autorom je Ion Černeckyj a bola v kostole v Šarišskom Štiavniku v okrese Svidník. Múzeum disponuje aj vôbec najstaršími ikonami, ktorých čas vzniku sa odhaduje na 16. storočie a pochádzajú zo zaniknutého kostolíka v obci Rovné v okrese Svidník.
Prezentovaná je tiež jedinečná obojstranná ikona Bohorodička Hodegétria z obce Bodružal v okrese Svidník z polovice 18. storočia. Zvláštnosťou je aj vystavované cirkevné rúcho vyšívané zlatom na spôsob ikony zo 17. storočia, pochádzajúce z obce Chmeľová v okrese Bardejov.
Vystavené sú aj všetky ikony, ktoré reprezentovali Československo na Svetovej výstave EXPO 70 v japonskej Osake.
Niektoré ikony boli vyobrazené na poštových známkach bývalej ČSSR a už aj súčasnej SR.
ŠM buduje expozíciu ikon od svojho vzniku v roku 1903.
(jj)
 

Vyberte región